Author Topic: 79 301 car with a 400 wire harness  (Read 584 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline 4SPEED

  • Ohio Firebirds
  • Lifetime Member
  • *****
  • Posts: 7321
  • NFTAC & POCI Member
  • Referrals: 0
79 301 car with a 400 wire harness
« on: July 12, 2009, 10:11:29 PM »
I have a 79 301 4 speed car with a 400 in it. on the wire harness there is no, or is there a wire that go's to the starter? my 403 car does. but do not see one in this harness. the motor was in the car when I got it and was running.  it's been out and rebuilt and don't remember how it was wired. + bat cable to the starter. - to the head bolt. I have the wire to the small stud on the starter. I thought 2 wires when on the bigger stud with the +bat cable.  or do I need to use the secondary smaller +wire from the bat to the alternator? i will get some pics of what i have.

alternator wires


small stud on the starter.



« Last Edit: July 12, 2009, 10:27:24 PM by 4SPEED »
77 W72 TransAM  (SOLD)
79 TransAM 4SPEED

Offline brian c

  • Lifetime Member
  • *****
  • Posts: 4880
  • Ohio Firebirds Member
  • Referrals: 0
    • Y88 Resto
Re: 79 301 car with a 400 wire harness
« Reply #1 on: July 13, 2009, 11:28:55 AM »
Should be a single purple wire with a ring terminal on it which would go down to the starter solenoid. I don't see that in any of the pics. Check the harness you have to see if its burried somewhere - like someone clipped it short.

Ohh yeah and those wires shown in the 2nd photo....are those in good condition? From the photos it looks like they may need some help/replacement?
« Last Edit: July 13, 2009, 11:31:05 AM by brian c »

1978 Y88, '70 455 HO block bored 0.060, TH350, 3.42:1 gears...Oct '08 Fbodywarehouse Calendar - Woot!
1980 Firebird - no engine/tranny... to be pacecar clone

Offline hada76

  • Adv. Member
  • ****
  • Posts: 2808
  • '79 WS6 W72 M21
  • Referrals: 0
Re: 79 301 car with a 400 wire harness
« Reply #2 on: July 13, 2009, 11:45:05 AM »
seems i read here that small + wire goes to alt on 400
'76 T/A 455 4sp   sold
'78 T/A Y88 auto  sold
'79 T/A WS6 4sp
'70 Z/28 4sp

jeff

Offline 4SPEED

  • Ohio Firebirds
  • Lifetime Member
  • *****
  • Posts: 7321
  • NFTAC & POCI Member
  • Referrals: 0
Re: 79 301 car with a 400 wire harness
« Reply #3 on: July 13, 2009, 10:02:28 PM »
there is no single purple wire . and a Pontiac guy told me today to run the small wire from the bat + side to the alternator. and yes the weirs need some TLC. I'm going to fix them as soon as I no for sure what goes were. I do no the 403 in 79 has a duel wire on a ring that goes to the starter.  all I remember taking off the starter was the bat cable and the small eyed wire.  and the motor was in running condition. is there any one on here working on a 301 or a 400 car that can send me pics of there harness to the starter.
77 W72 TransAM  (SOLD)
79 TransAM 4SPEED