Author Topic: 1979 Trans AM Tach issue  (Read 353 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Toolmaker1965

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 3
  • Referrals: 0
1979 Trans AM Tach issue
« on: October 21, 2017, 10:26:48 PM »
Hi I recently bought a 79 trans am 403 with 71000 miles on it. I'm fixing the little things and one thing is the tach. At idle its sets at 4000rpm and goes to max 6000 when I'm driving. I have a wiring diagram and I've checked and all the wiring is correct. Any ideas?
Thanks in advance

Offline Aus78Formula

  • Adv. Member
  • ****
  • Posts: 2089
  • Referrals: 0
Re: 1979 Trans AM Tach issue
« Reply #1 on: October 22, 2017, 06:15:16 AM »
It could be actually operating fine between 0 and 2000rpm but needle has been bumped or the fragile assembly inside touched. There's not a lot you can do without risking making it worse. They do sell new tachos by OER  although when last checked a few years ago 79 wasn't one of them. Perhaps now.

Offline Toolmaker1965

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 3
  • Referrals: 0
Re: 1979 Trans AM Tach issue
« Reply #2 on: October 29, 2017, 11:41:31 PM »
OK thanks I will check them out.

Offline Toolmaker1965

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 3
  • Referrals: 0
Re: 1979 Trans AM Tach issue
« Reply #3 on: October 29, 2017, 11:53:34 PM »
I just checked them out and your right 79 is not the year tach that they carry.  :( Thanks anyway.

Offline Aus78Formula

  • Adv. Member
  • ****
  • Posts: 2089
  • Referrals: 0
Re: 1979 Trans AM Tach issue
« Reply #4 on: October 30, 2017, 12:31:27 AM »
That's ok, it's been a few years, thought they may have by now.