Author Topic: Help w/ 1980 TA Radiator Hoses  (Read 902 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline x10

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 1
  • Referrals: 0
Help w/ 1980 TA Radiator Hoses
« on: May 19, 2018, 02:52:45 PM »
I recently purchased a 1980 Trans Am. It started life as a WS6 301 turbo car but had it's original engine swapped with a Pontiac 400 from what I was told was a 74 Trans Am. The original hood was swapped with a shaker hood. It was painted and stickered as a Y84 SE with 15"x8" snowflake wheels.

It needs a lower radiator hose as the current one installed was hacked and just barely clamped onto the radiator. I went ahead and ordered AC Delco upper and lower hoses using factory part #s. I checked part #s for numerous Trans Am year & engine combinations and was confident that I had ordered parts that would fit. The same part #s were used for 1974 w/ 400, 74/455, 77/400, 79/400 and just about any year/Pontiac engine that I looked up. Even the 1980/301 turbo and 80/301 non-tubo used the same lower hose as the previous years.

I received the hoses and tried to install them but found that they do not fit. The factory hoses have an id of 1.5 on both ends on the upper hose. The lower has an id of 1.5" on one end and 1.75" on the other end. My hoses have id of 1.75" on both ends of both upper and lower radiator hoses. Which leads me to believe that the radiator has been swapped out with something larger. That would explain why the lower molded hose was rigged and barely fit. The upper hose fits correctly and looks to be a factory fit. It has a part # of n17c6xag on it. I even checked the hoses for various other years/engines but all hoses have the id of 1.5" or 1.25".

I am trying to find molded radiator hoses that would fit and look somewhat factory fit. They need to have 1.75" opening on all four ends. Anybody have any ideas or part #s to fit? The upper fits great but I can't seem to cross reference that part # to any make/model/car. Any ideas?

Thank you.
« Last Edit: May 19, 2018, 02:55:46 PM by x10 »

Offline Aus78Formula

  • Adv. Member
  • ****
  • Posts: 2274
  • Referrals: 0
Re: Help w/ 1980 TA Radiator Hoses
« Reply #1 on: June 04, 2018, 05:04:37 AM »
No one replied so no one has answers, plus they generally just don't reply. Perhaps look at getting a suitable radiator, they are fairly standardised for these vehicles and sounds like it will be causing you further issues beyond incorrect hose sizes.

Offline CRU

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 5
  • Referrals: 0
Re: Help w/ 1980 TA Radiator Hoses
« Reply #2 on: June 21, 2018, 11:33:40 AM »
Can you post some pictures of the current radiator/hose setup - that might help if we can see what exactly you have.

Craig

Offline Aus78Formula

  • Adv. Member
  • ****
  • Posts: 2274
  • Referrals: 0
Re: Help w/ 1980 TA Radiator Hoses
« Reply #3 on: June 21, 2018, 12:37:44 PM »
Hasn't been back since posted question, expected instant reply I guess.